دولت باید قدرت خود را در برابر بازار افزایش دهد
به گزارش کارگر آنلاین ، پروفسور جعفر صمیمی با بیان اینکه بخشی از مشکلات امروز در بازار ارز ناشی از مافیا و شکل گیری فضای ناامنی است، افزود: ما با انبوهی از نابسامانی در بازار ارز روبرو هستیم که سالهاست بر فضای اقتصادی کشور چیره شده است.
- وی در ادامه به مدل دستیابی دلالان و مافیای بازار اشاره کرد و گفت: ارز چند نرخی یکی از آسیبزا ترین اتفاقاتی بود که نه تنها زمینه را برای فعالیت مافیای بازار ارز بیشتر کرد، بلکه انتظار افزایش قیمت را نیز افزایش داد.
- استاد اقتصاد دانشگاه تشریح کرد: به دلیل چند نرخی بودن، بازار ارز به بازار سرمایه ای و سودآور تبدیل شده است در حالی هیچ کشوری با چنین بازاری مواجه نیست که خرید ارز مبنایی برای کسب سود و درآمد باشد.
اینکه هر کسی میتواند در سر چهارراه یا طلافروشی ارز بفروشد یا خریداری کند، ناشی از نابسامانی بازار ارز است، درحالی که در کشورهای دیگر دریافت ارز از سوی مردم باید بر مبنای یک فعالیت اقتصادی مانند صادرات و یا واردات باشد.
به گفته پروفسور صمیمی، استیلای بازار در کنترل بازار ارز نیز ناشی از همین خلا مدیریت این بازار است که باید توسط دولت ساماندهی شود. با وجود اینکه دولت تلاش های بسیاری کرده، اما باید به صورت ریشه ای این فضا را دگرگون کند.
این کارشناس اقتصادی بار دیگر به مسئله رشد انتظار اشاره کرد و توضیح داد: یعنی در فضای عمومی انتظار و پیش بینی افزایش قیمت ارز سلطه می یابد و این احساس رشد قیمت ها انتظارات تورمی را به همراه داشته و بار دیگر شاهد تاثیرگذاری آن بر کاهش قیمت پول ملی و افزایش نرخ ارز هستیم.
بی مسئولتی بانکها
صمیمی بانک ها را رکن اساسی در مدیریت بازار ارز دانست و افزود: متاسفانه بانک ها نیز همانند دلالان به مافیا تبدیل شده و به جای خدمات دهی در حوزه ارز و ابزاری در دست دولت در مسیر مدیریت بازار، خود به بونگاهاداران و دلالانی بزرگ تبدیل شده اند.
- وی بی مسئولیتی بانک ها در تامین ارز را یک چالش بزرگ توصیف کرد و گفت: بانک های ما نقش خوبی در زمینه تامین کننده ارز ایفا نمی کنند در حالی که در اغلب کشورها بانک ها متولی توزیع ارز هستند. به گفته این استاد اقتصاد دانشگاه، دولت با بازیگران متعددی مواجه است که هرکدام به عنوان قدرتی بزرگ در تعیین روند بازار تاثیرگذار هستند و تا زمانی که دولت قدرت خود را به راس هرم منتقل نکند سیاست های و اقداماتش تاثیرگذار نخواهد بود.
صمیمی کنترل تورم از طریق کاهش نقدینگی را یکی دیگر از مسئولیت بانک ها عنوان کرد و اظهار داشت: متاسفانه در این حوزه نیز بانک ها هیچ اقدامی نمی کنند در صورتی که برعکس خود به افزایش نقدینگی کمک می کنند.
توجه دولت به صادرات و تولید و موانع مافیایی
استاد اقتصاد دانشگاه اصلی ترین راهکار برای برون رفت از این مسئله را توجه جدی دولت به حوزه تولید به خصوص صادرات برای اشباع کردن اقتصاد از نیاز ارزی دانست و گفت: افزایش تولید و صادرات نقش به سزای در پاسخگویی به تقاضای ارز و عرضه بازار دارد.
صمیمی تاکید کرد: دولت باید به جای ایجاد مشوق برای واردات و همچنین ارائه ارز به بازار که به دنبال بهره برداری از این سرمایه است، به سمت تشویق صادرات و برداشتن موانع صادراتی توجه کند تا ارز مورد نیازش تامین شود.
به گفته او، اما در این حوزه نیز شاهد دست های پشت پرده ای هستیم که با وجود ظرفیت های عظیم صادراتی و استقبال تولید کنندگان، مانع از صادرات می شود. مافیایی که به دلایلی نمی خواهد صادرات انجام شود و برای منفعت خود بازار را به سمت صعود ارز و سقوط پول ملی سوق می دهد.
**ناامن سازی بازار
- کارشان اقتصادی یکی از عوامل اثرگذار بر افزایش قیمت ارز را ایجاد فضای ناامنی و تزریق احساس کاذب دانست و تاکید کرد: ناامن سازی بازار شکلی دیگر از بازی در صفحه بازار است که این مسئله میتواند بر در رشد ارز به عنوان کالایی سرمایه ای در برابر پول ملی اثرگذار باشد.
- به گفته صمیمی دولت باید در برابر این مسئله چاره ای اندیشیده و فضا را از طرق مختلف آرام سازد تا بتواند سیاست های اقتصادی خود را فارغ از تشدید هرگونه تنشی اعمال و اجرا کند.
- وی اظهار داشت: در حال حاضر همین احساس ناامنی منجر به افزایش تقاضا شده که به طور طبیعی رشد نرخ دربرابر واحد پول رایج کشور را فراهم می سازد.
- صمیمی در پایان بار دیگر تاکید کرد: کاهش نقدینگی، قطع کردن دست دلالان و مافیا، افزایش صادرات، ایجاد ارتباط فراگیر بین کشورهای مختلف، آرام کردن فضای سیاسی، مدیریت مطلق دولت بر بازار ارز و کاهش تقاضا را بهترین راهکار برای کنترل بازار ارز و همچنین قطع کردن دست بازار از کنترل خودسر اقتصاد دانست.